0

Košík zostal prázdny. Ak by si chcel poradiť napíš, alebo zavolaj na číslo 0911 600 599, shooos@shooos.sk

X

5 dôvodov, prečo by ste mali investovať do udržateľnej obuvi

Chcete si kúpiť nové topánky a rozhliadate sa po modeli, ktorý by Vám najviac sadol? Či už vizuálne, cenou, kvalitou, dizajnom, čímkoľvek. Pozrite si ponuku udržateľnej obuvi. Tu je päť dôvodov, prečo by ste sa mali rozhodnúť práve pre niektoré zo značiek obuvi, ktoré presadzujú túto filozofiu. 

Dnes sú udržateľné topánky omnoho kvalitnejšie ako kedykoľvek predtým. Nepatria medzi najdrahšie značky (veď sa chcú presadiť) a svojou filozofiou prispievajú k ochrane životného prostredia, alebo neziskových organizácii zaoberajúcimi sa jeho aspektami. Tu je päť dôvodov, prečo si zaobstarať kvalitné sustainable topánky:

  1. Ekologické produkty

Spoločnosti, ktoré sa snažia o výrobu udržateľnej obuvi v prvom rade dbajú na to, aby energia využitá pri ich výrobe pochádzala z obnoviteľných zdrojov. Aby sa zbytočne neplytvalo elektrickou energiou (výroba počas slnečného dňa v Clae). Ide väčšinou o produkty, ktoré využívajú už niekoľkonásobne použité materiály, recyklujú gumu, textil, kovové súčasti obuvi a podobne. 

  1. Vegánske topánky

Koža je základným materiálom pri výrobe väčšiny kvalitnej obuvi. Dnes vieme klasickú bravčovú kožu výborne nahradiť umelou kožou. Vegánske produkty sú dokonca lacnejšie ako produkty z kože zvierat a so žiadnym zvieraťom vlastne neprišli do kontaktu. Vegánska koža je dnes plnohodnotnou náhradou kože a využíva sa pri obuvi stále viac a viac. Aj také kožené klasiky ako Dr. Martens začali svoje modely vyrábať z vegánskej kože.

  1. Recyklované topánky

Dnes sa recyklujú rôzne časti topánok. Niektoré značky obuvi (napríklad Palladium Boots) vedia zrecyklovať skoro 100% obuvi. Podrážka sa recykluje s použitej gumy, zvršok z použitých, alebo nevyužitých textílii, šnúrky tiež, kovové časti recykláciou rôznych zliatin. Pri obuvi sa dokonca recyklujú plasty a plastové fľašky (9,5 fľaše na jeden pár Palladium Boots). 

Nebojte sa, že by recyklované topánky utrpeli na kvalite. Recyklované topánky sú častokrát vodeodolné, nepremokavé, s totožnými, dokonca lepšími vlastnosťami, ako pôvodná obuv. 

Recyklované tenisky sa snažia najnovšie pretlačiť v Nike a Converse, kde každoročne venujú časť produkcie práve týmto modelom. Do budúcna by obe firmy mali pristúpiť na masovú výrobu recyklovanej obuvi. Tu sú recyklované Conversky:

Converse Crater - recyklované tenisky Converse

  1. Značkové topánky

Na druhej strane, čím drahšie topánky, tým ekologickejšie. Táto filozofia vychádza zo skutočnosti, že drahšie doplnky a obuv si viac ceníte a menej často ich zamieňate za nové veci. Výroba každej obuvi spotrebuje istú dávku energie, čo je v každom prípade záťaž na životné prostredie. Čím zriedkavejšie budete obmieňať svoj šatník, tým rozumnejšie sa budete správať k životnému prostrediu.

Kupujte si preto radšej kvalitnejšie a značkové veci, ktoré Vám vydržia počas dlhšieho obdobia. Nemusíte meniť svoj šatník neustále. Radšej si kúpte iba to, čo skutočne potrebujete. V tejto filozofii je doma najmä značka Chrome Industries, ktorá predáva batohy s celoživotnou zárukou.

  1. Topánky a značky podporujúce NGO

Značky, čo máme v ponuke, sa stotožňujú s filozofiou, ktorú veľmi jednoducho opísali Švédi v CHPO: „Ak nenávidíte homosexuálov, ľudí inej farby pleti alebo ženy, urobte pre nás jednu láskavosť. Nekupujte si naše produkty.“ 

Je veľmi dôležité podporovať kúpou produktov firmy, ktoré peniaze venujú na účely podpory neziskových organizácii, ktoré sa venujú ochrane životného prostredia, boju za práva a spravodlivosť proti utláčaniu menšín. Jednoducho nemáme radi obmedzených ľudí a podporujeme tých, ktorí na tom nie sú dobre. Podporte ich spolu s nami. Švédi a CHPO by nám v tom mohli ísť príkladom.

© SHOOOS