0

Košík zostal prázdny. Ak by si chcel poradiť napíš, alebo zavolaj na číslo 0911 600 599, shooos@shooos.sk

X

Ako spoznáte pravé Martensky?

Návod, ako sa nezmýliť a kúpiť originálne topánky Dr. Martens. Pre niekoho je originál iba Dr. Martens - Made in England. Tieto však vo väčšine shopov na Slovensku a strednej Európe ani nenájdete. Väčšina obuvi Dr. Martens sa vyrába v Ázii. Na kvalite im to neuberá, sú totožné, možno lepšie ako tie, čo vyrobili v Anglicku. Made in UK sa predávajú za vyššie ceny.

Ak si chcete kúpiť obuv Doc Martens, mali by ste si pozrieť aj sériu článkov na túto tému. Nájdete ju v tejto kategórii:

- Dr. Martens - články na blogu SHOOOS

- Ako si vybrať topánky Dr. Martens

- 5 modelov Dr. Martens, ktoré by ste mali poznať

Kritérium originality č. 1 - Cena 

Maloobchodné ceny Dr. Martens sa držia vysoko. Model Dr. Martens 1460 máva maloobchodnú cenu 180€. Nízke topánky Dr. Martens 1461 disponujú na pulte cenou 160€. Predajcovia zvyknú pridávať zľavy: avšak iba na koniec sezóny, alebo na posledné kusy. A nebývajú extra veľké. Keď teda nájdete Martensky za podozrivo nízke ceny = zbystrite a pozrite si daný obchod podrobnejšie (= googlite recenzie, heureku, diskusie na webe a podobne).

Vyššie spomenuté ceny patria koženým “core” modelom. Ak hľadáte obuv Dr. Martens - Made in England, čo vyrobili vo fabrike v Cobbs Lane, Northamptonshire, tu sa ceny pohybujú od 200€ vyššie.

Kritérium originality č. 2 - Výroba

Niektorí skalní fanúšikovia považujú za jediné Martensky topánky z továrne v UK, teda model Made in England. Nebuďte však na pochybách, ak Vám domov príde Martenska Made in Vietam, Laos, Kambodža a iné ázijské štáty. 90% originálnych topánok Dr. Martens sa vyrába práve tam. A veruže s ňou majú aziati skúsenosti, pretože sú takisto kvalitné ako každé iné. Ak Vám niekto bude hovoriť, že Martensky musia vyrobiť v Nemecku, bohužiaľ sa mýli. Tiež by sme sa s pochybnosťami pozerali po niektorých Čínskych produktoch. Vyššie spomenuté ázijské štáty sú istotka.

Kritérium originality č. 3 - Krabica

Typov krabíc Dr. Martens je viacero. Vyvíjali sa podobne ako sa vyvíjali jednotlivé modely. Dnes je na trhu krabica so štítkom, ktorý ukazujeme na obrázku nižšie. Modely Made in England a špeciálne limitované modely majú aj špeciálnu krabicu. Obrázok uvádzame tiež.

Klasická krabica Dr. Martens 1460:

Krabica Dr. Martens z limitovanej edície:

Kritérium originality č. 4 - Vzhľad

Pravé topánky Dr. Martens spoznáte hravo - vzadu z nich drzo vykukuje žltý štítok s nápisom AirWair. Praktická funkčnosť je celkom jasná - očko vám má uľahčiť obúvanie. Samotná značka AirWair ™ odkazuje na ikonickou gumovú podrážku, ktorú Klaus Maertens, nemecký doktor medicíny, začal vyvíjať, keď si z lyžovania v Alpách priviezol škaredo zlomenú nohu.

Okrem vychytávky zvané "bouncing soles" má robustnú podrážka aj ďalšie výhody: nekĺže a je neuveriteľne odolná. Že by vám martensky za jedinú zimu zničila posypová soľ, sa vážne báť nemusíte - vydrží dokonca aj prechádzku cez olejovú škvrnu alebo kyselinu. A keď už sme pri tej superodolnej kvalite spracovania. Podrážka je k topánke prišitá tradičnou metódou Goodyear welt a ešte pritavená pri 700 stupňov Celzia.

© SHOOOS