0

Košík zostal prázdny. Ak by si chcel poradiť napíš, alebo zavolaj na číslo 0911 600 599, shooos@shooos.sk

X

Dr. Martens x Jean Michel Basquiat - limitovaná kolekcia na Shooos.sk

Jean-Michel Basquiat - Vplyvný, neoxpresionistický umelec s jedinečným odkazom. Vôbec prvá spolupráca Dr. Martens a limitovaná kolekcia. Niekoľko posledných kusov si snáď ešte stále môžete vybrať v Shooos.sk. 

Firma Dr. Martens touto spoluprácou vzdala hold práci Jean-Michela Basquiata a dedičstvu, ktoré po sebe zanechal. Práca Basquiata sa ocitla na kultových modeloch Dr. Martens - vysokej  obuvi Dr. Martens 1460, nízkej koženej obuvi Dr. Martens 1461. Ocitli sa tam tri z jeho pôvodných diel: Beat Bop, Dustheads a Pez Dispenser.

Zásluhou Warhola najznámejší Afro-americký maliar

Narodil sa v Brooklyne ako syn prisťahovalcov z Haiti a Portorika. Začínal ako graffiti umelec a tento štýl preniesol do obrazov, kde kombinoval maľbu a sprej. Často aplikoval nápisy a naivné obrázky v detskom štýle. Zásluhou Andyho Warhola sa stal najznámejším afroamerickým maliarom.

Jean-Michel Basquiat, ktorý zanechal neobyčajné množstvo práce a bezprecedentné dedičstvo, sa tiahne naprieč umením, hudbou a mnohými generáciami mladých kreatívcov. Na začiatku 80. rokov explodoval do umeleckého sveta. A jeho vplyv je cítiť dodnes.

"Obrazy lebiek, kryptické symboly a záhadné epigramy." Jean-Michel Basquiat bol jedným z najvplyvnejších postmoderných umelcov 20. storočia.

Basquiatovo dielo popierajúce žáner presahovalo newyorskú umeleckú elitu svojím prechodom z ulíc a vlakov do umeleckých galérií a definovalo tak éru. Keď hovoril o rasových a spoločensko-politických otázkach, jeho zmysel pre rebéliu bol základom jeho ducha and - a od Keitha Haringa po Andyho Warhola sa Basquiatov vplyv rozšíril nielen do celého odvetvia. Ale aj iným umelcom.

Basquiat, ktorý sa týkal umenia, hudby a kultúry, vtedy napadol normu. A naďalej sa vzpiera kategorizácii. Prelomový prístup Basquiata k umeniu je v jadre Dr. Martensa. 

V roku 1984 vystavoval Basquiat 15 diel v spolupráci s Andym Warholom. Išlo o spoločné diela: každý z oboch umelcov začal maľovať obraz, bez toho aby sa o myšlienku podelil s druhým. Plátna si maliari striedali, dokiaľ sa nezhodli, ze obraz je dokončený.

Umrel ako 27 ročný

Roku 1984 sa zvýšila Basquiatova závislosť od kokaínu a heroínu, ktorú si vypracoval v priebehu pobytu medzi umeleckou komunitou. Začal trpieť nestálosťou nálad a paranojou. Zároveň však rástol záujem o jeho dielo. Dôkazom je veľa skupinových i samostatných výstav v USA a Európe. V januári 1985 sa tiež objavuje na titulnej stránke časopisu The New York Times Magazine, kde vyšiel článok "New Art, New Money: The Marketing of an American Artist".

Úmrtie Andyho Warhola v roku 1987 ho veľmi zasiahlo a podľa jeho životopisné knihy mala najmä táto udalosť vplyv na zhoršenie stavu depresií a paranoi.

Zomrel znenazdania 12. augusta 1988, vo svojom ateliéri, na predávkovanie kombinácie heroínu a kokaínu (užíval kokaín, aby zostal hore celú noc, aby sa potom mohol ráno "uspať" heroínom)

Dr. Martens x Jean Michel Basquiat

Dr. Martens x Jean Michel Basquiat

© SHOOOS