0

Košík zostal prázdny. Ak by si chcel poradiť napíš, alebo zavolaj na číslo 0911 600 599, shooos@shooos.sk

X

On Running: Vedecky podložené behanie v oblakoch

2.4.2021 13:40

Dnes je v cloude už takmer všetko. Fotky, život, aplikácie. Bežný človek má v tomto po Covidovom období online takmer všetku prácu i osobné záležitosti. Aké to je, keď si Cloud obujete aj na nohy pri behaní? Švajčiarska firma On Running vyvinula a od roku 2010 predáva topánky, ktorých základ je práve Cloud. Tak Švajčiari nazývajú jedinečnú technológiu podrážky, ktorá sa dokáže prispôsobiť povrchu a zároveň rozložiť energiu na jednotlivé "obláčiky" v podrážke. Ako to funguje si prečítate nižšie.

Technológia sa nazýva CloudTec. CloudTec navrhli tak, aby priniesol výhody každému bežcovi. CloudTec vychádza z teórie, že každý bežec sa pohybuje vlastným spôsobom a štýlom, ktorý je jedinečný. Preto je technológia CloudTec (vyvinutá vo Švajčiarsku) vyrobená tak, aby bola prospešná pre všetkých - bez ohľadu na to ako a na akom členitom povrchu bežia (samozrejme členitý, kamenistý, povrch, alebo hllina sa podpisuje na zložení "obláčikov").

Keďže Shooos nie je bežecká špeciálka, vybrali sme pre Vás najmä lifestyle kolekciu tenisiek On Running. Technológia podrážka však zostáva rovnaká (čítajte ďalej) a prechádzky, či akékoľvek chodenie v urbánnom prostredí sa pre Vás stane viac radosťou, nakoľko funkčná technológia z behu pomáha aj pri chôdzi.

Tenisky On Running - Cloud TEC technológia

Ako? Pozrime sa na to. Štúdie Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Zürichu (ETH) preukázali, že CloudTec preukázateľne znižuje srdcovú frekvenciu a svalovú aktiváciu. Čo to pre vás znamená? Viac energie, viac rýchlosti a viac behu, viac nachodených kilometrov pri chôdzi = viac zážitkov.

On Running pochádza zo švajčiarskych Álp. Zameriava sa na tlmenie, nie na korekciu. Namiesto toho, aby ste chodidlám prinútili pristáť určitým spôsobom - čo by mohlo spôsobiť nepohodlie alebo zranenie, sa podrážky prispôsobia vám. Takto môžete maximalizovať svoj potenciál v absolútnom pohodlí.

Čo je to teda CloudTec?

Pozrite sa na (takmer) každú topánku z kolekcie On Running. Malé neforemné kopčeky na podrážke v On Running nazývajú Clouds, teda v preklade mraky. Pri podrážke CloudTec sú všetky tie malé mráčiky zformované do jednej podrážky. Mraky sa pri dopade stláčajú a vytvárajú rovný povrch, ktorý sa potom po odraze rýchlo rozširuje. Robia to nezávisle a ako kompletná jednotka na vytváranie mäkkých dopadov a výbušných odrazov.

Zakaždým, keď vaša noha dopadne, vytvorí určitú energiu. Táto energia sa zvyčajne stratí alebo odošle späť do vašej nohy - čo môže spôsobiť zranenie. Aby ste tomu predišli, je CloudTec navrhnutý tak, aby túto energiu využil a potom ju použil na zvýšenie vášho odrazu k novým krokom.

Áno určite si spomínate na dnes jednu z nejpoprednejších technológii a to Boost od adidasu. Namiesto mráčikov obsahuje Boost penu, ktorá funguje na podobnom princípe: Kynetickú energiu dopadu vracia do odrazu. Na návratnosť energie vsadili aj v On Running a pridali ešte vyšší princíp: a to rozdelenie podrážka na viacero modulov, ktoré sa prispôsobujú samé. Pohodlné a šikovné tiež. Znamená to, že vaše svaly musia menej pracovať, aby dosiahli svoju obvyklú rýchlosť. A to je len jedna z výhod jedinečného systému.

"CloudTec je vysoko adaptívny systém, ktorý tlmí iba vtedy, keď to potrebujete. Poskytuje mimoriadne pohodlie vďaka jednotlivým cloudovým prvkom. Všeobecne to nevidíte v iných technológiách tenisiek, ktoré majú jedinú pevnú podrážku. Majú totiž tendenciu tlmiť rovnakým spôsobom od špičiek k päte. " hovorí Ilmarin Heitz, vedúci inovácie v spoločnosti On.

"Je to ako pozerať televíziu v rozlíšení HD. Čím viac pixelov máte, tým jasnejší je obraz. Rovnako je to aj v prípade technológie CloudTec. Rozdelením podrážky na nezávisle fungujúce oblaky sa systém správa veľmi odlišne a umožňuje vertikálne aj horizontálne tlmenie.

Tenisky On Running - Cloud TEC technológia

© SHOOOS