0

Košík zostal prázdny. Ak by si chcel poradiť napíš, alebo zavolaj na číslo 0911 600 599, shooos@shooos.sk

X

Originálne Converse: podľa týchto znakov ich rozpoznáte

16.11.2020 13:44

Originálne tenisky Converse rozoznať od napodobenín a fejkov pomerne ľahko. Tu je niekoľko bodov, ktorými veľmi rýchlo zistíte, či máte v ruke originál, alebo neznačkovú kópiu. Firma Converse tiež vedie niekoľko súdnych sporov so značkami, ktoré kopírujú jej ochrannú známku. 

História Converse je rozsiahla. Firma vznikla ešte pred I. svetovou vojnou a zameriavala sa na robotnícke, gumené a pracovné topánky. Až s rozvojom športovania sa posunula a obúvala amerických basketbalistov. Práve Chuck Taylor Converskám prepadol a stal sa prvým ambasádorom značky Converse. 

Pozrite sa teda ako by mali správne značkové tenisky Converse All Star vyzerať a čím sa líšia od napodobenín. Teraz však máme na mysli iba modelovú radu klasických plátených tenisiek Converse Chuck Taylor. Niektoré limitované edície, iné modelové rady atď sa môžu od tohto popisu líšiť: 

Krabica - Čierny box s logom

Skôr než Conversky rozbalíte, všimnite si krabicu. Pokiaľ vyslovene nejde o špeciálny a limitovaný model v unikátnej, téme prispôsobenej krabici, na 90% bude krabica ako na obrázku. Čierna, pomerne malá krabica s výrazným bielym, alebo hnedým nápisom CONVERSE pozdĺž celého boku. 

Biely štítok s EAN kódom obsahuje porovnanie veľkostí. Nad ním sa nachádza logo Converse. Krabica Converse býva unikátna. Ani fake a neoriginálne tenisky do podobných krabíc svoje produkty nebalia. Vnútri býva okrem tenisiek prázdny priestor vyložený papierom a zvnútra je pozdĺž celej krabice vyobrazený vývoj loga Converse.

Krabica Converse

Jazyk s nápisom Converse All Star

Nápis “Converse All Star” je dokonalé merítko správnej a originálnej tenisky Converse. Na jazyku býva nápis zvyčajne na nášivke (ktorá sa môže inak podľa rokov jemne líšiť). Zvyčajne ide o biely nápis “Converse” na čiernom podklade a pod ním zase čierny nápis “All Star” na bielom podklade. Slovíčka “all” a “star” sú rozdelené medzerou, ktorú vypĺňa hviezda, ako symbol Conversiek. 

Celá nášivka, teda štítok je ohraničený čiernym rámikom. 

S nápisom Converse All Star sa stretnete ešte na päte topánky. Jedna malinká poznámka: Pozorne si všímajte použitie nápisu Converse. Vrámci O sa musí nachádzať malinká hviezdička. Na päte tenisiek Converse teda nájdete nápis Converse s hviezdičkou vnútri O a pod ním vpísané ALL STAR. V medzere medzi slovami opät hviezda. Obrázok napovie viac. 

Logo na zadnej časti tenisiek Converse All Star

Nápis Converse All Star na modelovej rade Chuck Taylor 70 je úplne iný. Na týchto teniskách je štítok celočierny. Na jeho vrchu je nápis Converse All Star. Pod ním väčšia hviezda, na jej krajoch názov prvého priekopníka a influencera Converse, basketbalového hráča - Chuck Taylora. Viď obrázok zadnej časti tenisiek modelu 70:

Logo na zadnej časti tenisiek Converse All Star 70

Podrážka - Gumená s kosoštvorcovým vzorom a nápisom Converse

V počiatkoch Converse bola klasická gumená podrážka konkurenčnou výhodou firmy. Časom sa gumenú podrážku naučili robiť aj ďalšie firmy a technológia lepenia na textilný zvršok už nebola prekážkou. Dnes je však práva kvalitná guma opäť odlišnosť, ktorá rozdeľuje originálne tenisky Converse od lacnejších napodobenín (ktoré majú podrážku plastovú, z iných prímesí gumy atď čím sa zvykne viac lámať.)

Na origináloch od Converse je zospodu vytlačený kosoštvorcový vzor. Pod stredom klenby asi v priestore Vášho ťažiska sa nachádza nápis Converse. Pod ním je hviezda a opúť nápis All Star. Všetko v peknom trojuholníku, ako na obrázku. Napodobeniny tieto nápisy nemajú.

Farba podrážky môže byť rôzna. Klasická gumená na väčšine modelov je hnedá. Avšak rôzne modely disponujú rôznymi farbami. Podrážka zimných modelov sa môže líšiť.

Podrážka tenisiek Converse

Logo na členku - Kruhové logo Converse je z vnútornej strany členkov

Funkcia kruhového loga na členkoch bola najskôr čisto praktická a až neskôr sa z neho stala imidžová záležitosť. Gumené, alebo textilné logo zvnútra členkov chránilo kosti pred vzájomným dotykom. Originálne Converse majú kruhové logo VŽDY z vnútornej strany. Čiže pri chôdzi sa stretávajú. Napodobeniny a fejky môžu mať toto logo aj z vonka. Ako zistíte, že je logo zvnútra tenisky? Z vnútornej strany Converse pri klenbe sa nachádzajú dve perforované kovové očká, ktorými sa tenisky prevzdušňujú.

Kruhové logo sa nachádza výhradne na členkových modeloch tenisiek Converse a to iba Converse All Star (áno, na iných ho niet kam dať) veľkosť dosahuje okolo piatich centimetrov. V strede loga sa nachádza veľká hviezda. Na niektorých modeloch obsahuje uprostred malinké R, niektoré originálne Converse ho však nemusia obsahovať, čiže to nie je spoľahlivý rozlišovací prvok.

Každopádne ak hľadáte pravé a originálne Converse pozerajte tiež na predajcov. Kamenné obchody (ako Shooos), alebo obchody s veľkým online zázemím určite nebudú predávať napodobeniny. Akonáhle by to ich distribútor zistil, znamenalo by to STOP ďalšiemu predaju Converse a to predsa žiaden overený predajca nechce.

Logo na členkoch tenisiek Converse

© SHOOOS