0

Košík zostal prázdny. Ak by si chcel poradiť napíš, alebo zavolaj na číslo 0911 600 599, shooos@shooos.sk

X

Top 5 topániek Dr. Martens

Kvalitné kožené topánky Dr. Martens nemôžu chýbať v šatníku žiadnej ženy. Vybrali sme päť modelov, ktoré by ste mali poznať a ktoré Vám pomôžu lepšie sa zorientovať v aktuálnej ponuke Dr. Martens - anglickej značky kvalitnej koženej obuvi.

Dr. Martens #1 - 1460

Základné rozdelenie Martensiek je podľa počtu dierok. 8-dierkový model obuvi, ktorý siaha ponad členky tvorí trištvrtinu produkcie celej spoločnosti Martens. Tento model sa nazýva Dr. Martens 1460

Prečo 1460? Číslo 1460 jednoducho zobrazuje dátum vzniku prvého a kultového 8-dierkového modelu: 1.4.1960. V tomto roku totiž anglická rodinná firma Griggs prevzala exkluzívnu licenciu na výrobu nemeckých topánok. Predstavitelia firmy: Bill spolu s bratmi Rayom, Colinom a synom Maxom objavili nemeckú firmu náhodne pri listovaní stránok časopisu o obchode s obuvou. Zaujal ich pritom inzerát na firmu s obuvou s inovatívnou podošvou. 

Pri vysokých, pôvodne nemeckých vojenských topánkach urobili niekoľko zmien, ktoré z nich spravili tie skutočné Martensky: zmenili pätu, pridali jednoduchý kožený zvršok, dvojfarebnú podrážku a najmä výrazný žltý lem. Čižmy začali označovať sloganom “Airwair”, ktorý prežil dodnes. Legenda vznikla.

Dr. Martens #2 - 1490

Po vzniku legendy nasledovalo viacero variant, ktoré poznáme dnes. Model Dr. Martens 1490 má oproti predchádzajúcemu 10-párov dierok a sú vyššie. Podobne ako 1460-tky sú v mnohých farebných kombináciách, menej často však pri tomto modeli vidíme limitované topánky, či kolaborácie. Tie sú vyhradené pre 1460 a 1461, ako najväčšie klasiky. 

Či tieto topánky vznikli 1.4.1990 ako napovedá číslo modelu nevieme, resp. Sme sa k tomu nedopátrali. Je to možné. Táto vyššia verzia je klasickou punkovou obuvou rokov 90-tych.

Dr. Martens 1490 sú našité (dvojité prešitie) na ikonickej podrážke Martens so vzduchovým polstrovaním, ktorá je odolná voči olejom a tukom, s dobrým oterom a protišmykom. Kolekciu väčšinou tvoria hladké kožené topánky. Na začiatku, po kúpe sú odolné a vynikajúco tuhé. Podľa preferencií si ich môžete ovčím voskom a rôznymi prípravkami vyleštiť. S balzamom a prípravkami Dr. Martens Vám vydržia najdlhšie. 

Dr. Martens #3 - Jadon

Tieto topánky nie sú rozdelené podľa počtu očiek. Dr. Martens Jadon sú 8- aj 10-dierkové topánky. Spoločnou črtou tejto (väčšinou dámskej) obuvi je vysoká podrážka. Platforma, na ktorej stojíte, je oproti klasickej Airwair podrážke vyššie o 3-4 centimetre. Čo viac si môže každá žena zaslúžiť? Pohľad zhora na svojho muža?

Za verziu Martens Jadon môžeme považovať aj Dr. Martens Rommety, ktoré majú vysokú podrážku na platforme, ale zároveň dámsky opätok! Za nás výborná kombinácia. 

Dr. Martens #4 - 2976

Keď Vám nezáleží na počte očiek a zároveň sa Vám nechce Martensky šnurovať, toto je ideálna boty pre Vás. V Shooos ich prezávame kozačky, odvodené od farebnej kombinácie najpopulárnejšieho modelu “Crazy Horse”. Modelová rada Dr. Martens 2976 sú klasické “Chelsea Boots” - naťahovačky. Trošku ťažšie sa obúvajú, zato Vás však odmenia veľkou pohodlnosťou pri nosení, keď po čase zvyknú dokonalo obopnúť nohu s členkom a prirastú k Vášmu - áno aj srdcu!

Dr. Martens #5 - 1461

To najlepšie na koniec? Dr. Martens 1461 sú nízke, iba 3-dierkové topánky. Podrážka, je totožná s modelom 1460, nešmykľavá, ľahká, jednoduchá Airwave.
Topánka s troma očkami dorazila na trh presne o rok neskôr so štýlovým číslom 1461 (1/4/61). Čižmy Dr. Martens boli vyrobené v ich továrni Cobbs Lane vo Wollastone v Northamptonshire, kde sa okrem výroby inde vyrábali aj naďalej, a to minimálne do roku 2018. Topánky boli pôvodne populárne medzi pracovníkmi ako poštári, policajti a robotníci v továrňach. 

V neskorších šesťdesiatych rokoch ich začali nosiť skinheadi, pričom pomenovanie „Docs“ alebo „DM“ sa stalo terminus technicus. Koncom sedemdesiatych rokov prevzali Martensky punkáči, hudobníci, mládež a členovia rôznych subkultúr. Popularita topánok medzi politicky pravicovými skinheadmi viedla k tomu, že značka si získala asociáciu s násilím.

Na Martensky nedajú dopustiť a disponujú nimi vo svojom šatníku napríklad: Paul McCartney, Elton John, Madonna, Rolling Stones, Bee Gees, Jethro Tull, Depeche Mode, Red Hot Chilli Peppers a ďalší. Ich používanie je tiež často vídať v štýle SKA. V roku 1999 bola o histórii a vplyve tejto značky na anglickú kultúru napísaná kniha. Rovnako ako si každý Američan pamätá, kde bol a čo robil, keď zastrelili J. F. Kennedyho, vie každý Angličan, kedy a kde si kúpil svoje prvé martensky.

© SHOOOS